KONSEP PELAKSANAAN HIBAH BAGI KES-KES MARADH AL-MAWT COVID-19 DALAM KALANGAN ORANG ISLAM DI MALAYSIA: THE CONCEPT OF IMPLEMENTATION OF HIBAH FOR THE CASES OF MARADH AL-MAWT COVID-19 AMONG MUSLIMS IN MALAYSIA - wan ismail, wan abdul fattah; A Rashid, Mohd Radzniwan; Mas'ad, Muhammad Aunurrochim; Abdul Shukor, Syahirah; Abdul Mutalib, Lukman; Baharuddin, Ahmad Syukran; Mamat, Zulfaqar; Jusof, Norma; Alias, Mohamad Aniq Aiman (Malaysian Journal of Syariah and Law, 2021)
Abstract in English:The global pandemic of COVID-19 is caused by severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). The outbreak was initially detected in mid-December 2019 in Wuhan City, Hubei China and was recognized as a pandemic by the World Health Organization (WHO) on March 11, 2020. In general, the COVID-19 pandemic can be fatal to its sufferers and date, physicians have not yet found a drug or treatment specifically for COVID-19. However, so far, the issues related to hibah for the case of maradh al-mawt for COVID-19 patients has not been discussed as it has just hit the world today. This study discussed the concept of COVID-19 pandemic according to clinical as well as from the perspective of fiqh. In addition, a discussion was made on the concept of maradh al-mawt according to current fiqh and legislation. An explanation had been made on the status of COVID-19 sufferers in the terminal disease category or maradh al-mawt according to fiqh, followed by several cases that have been reported regarding maradh al-mawt. Finally, the study has touched on the effect of hibah to a COVID-19 patient if the patient had reached the critical level. As a result, a hibah prepared by a COVID-19 patient, can be categorized as a maradh al-mawt hibah if the physician has classified the patient’s current condition has reached a critical stage.  Abstract in Bahasa Malaysia:Pandemik COVID-19 2019-20 secara global berpunca daripada sindrom pernafasan akut teruk koronavirus 2 (SARS-CoV-2). Wabak ini pada mulanya dikesan di pertengahan Disember 2019 di Bandaraya Wuhan, Hubei China dan telah diiktiraf sebagai pandemik oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada 11 Mac 2020. Secara umumnya, pandemik COVID-19 boleh membawa maut kepada penghidapnya dan hingga ke saat ini, pakar perubatan belum menemui ubat atau rawatan secara spesifik kepada pesakit COVID-19. Walau bagaimanapun, setakat ini perbincangan mengenai hibah bagi kes maradh al-mawt bagi pesakit COVID-19 belum diperbincangkan kerana ia merupakan isu yang baru melanda dunia hari ini. Kajian ini akan membincangkan konsep pandemik COVID-19 menurut klinikal dan juga menurut pandangan fiqah. Selain itu juga, perbincangan dibuat mengenai konsep maradh al-mawt menurut fiqah dan perundangan semasa. Penjelasan turut dibuat mengenai status penghidap COVID-19 kategori penyakit terminal atau maradh al-mawt menurut fiqah diikuti beberapa kes yang pernah dilaporkan berkenaan maradh al-mawt. Akhir sekali Huraian juga akan menyentuh mengenai kesan hibah yang dibuat bagi pesakit COVID-19 sekira telah mencapai tahap kritikal. Hasilnya, hibah yang dibuat oleh pesakit COVID-19, boleh dikategorikan sebagai hibah maradh al-mawtsekiranya pakar perubatan telah mengklasifikasikan keadaan semasa pesakit tersebut telah sampai ke tahap kritikal.